Nyújtózkodni - de hogyan?

Nyúúújtózkodni… hosszan és jólesően! Ez az, amit mi, civilizált emberek, valahogy elfelejtettünk a nagy rohanásban. Pedig amellett, hogy igen élvezetes cselekedet, hihetetlenül előnyös élettani hatásokkal is bír.

Egy kellemes nyújtózkodás hatására több levegő jut a tüdőnkbe, felpezsdül vérkeringésünk. Csigolyáink távolodnak egymástól, így a köztük lévő porckorongok szinte „fellélegeznek”. Hatásos stressz oldó, és segít az összpontosításban. Lágy szöveteink (inak, izmok, szalagok) könnyebben megőrzik a rugalmasságukat, ha rendszeresen hódolunk e tevékenységnek.

Hol és mikor érdemes nyújtózkodni?

A válasz egyszerű: bárhol és bármikor!

A legkézenfekvőbb megoldás, ha reggel, ébredés után adunk magunknak egy pár percet, hogy az ágyban fekve jólesően megnyújtsuk tagjainkat. Garantáltan könnyebb lesz felkelni és jobban indul majd a nap! De napközben is bármikor megnyújtózhatunk – a számítógép előtt ülve, a bolti sorban állva, a matracon elterülve, amíg kezdődik a jógaóra…

Hogyan nyújtózkodjunk?

Alapvetően azt mondanám: ahogy jólesik. Ez részben igaz is, de sok minden mással együtt az életben ez a tevékenység is hasznosabbá válhat, ha tudatosan műveljük.

Egészségünk és főként gerincünk szempontjából az a leghatásosabb, ha tengely irányban nyújtózkodunk. A nyújtásokat a földön fekve a legkönnyebb „jól csinálni” (értsd: porckorong-kímélő módon).

Tehát terüljünk el kényelmes hanyattfekvésben a talajon (lehet jógaszőnyegen vagy akár az ágyban is, ha nem túl puha a matracunk). Hajlítsuk térdeinket és két talpunkat húzzuk a talajra - a térdek illetve a talpak nagyjából csípőszéles távolságban legyenek. Fejünk középen.

1. A gerinc tengelyirányú nyújtása (a kisízület nyitása): Kilégzésre gerincünk deréktáji szakaszát finoman préseljük a talajhoz és tartsuk is ott. Belégzésre emeljük mindkét karunkat a fülek mellé és alaposan nyújtózzunk meg (azaz kézujjainkkal törekedjünk a lábujjakkal ellentétes irányba)! /Lásd a képen!/

Addig nyújtózzunk, amíg jólesik, közben folyamatosan lélegezzünk, ne tartsuk bent a levegőt!

Kilégzésre engedjük el a nyújtást és hozzuk vissza karjainkat szorosan a törzsünk mellé, belégzésre pedig hagyjuk, hogy derekunk ismét természetes módon elemelkedjen a talajtól.

2. A gerinc tengelyirányú és a vállak nyújtása (a nyaki csigolyák távolítása):Következő kilégzésre gerincünk nyaki szakaszát próbáljuk meg odapréselni a talajhoz. A nyak illetve tarkó területét nyomjuk lefelé, miközben fejünk búbját toljuk a talajjal párhuzamosan felfelé. Belégzésre két nyújtott karunkat kezdjük el a lábujjaink felé tolni. Ne emeljük el kezünket a talajtól és igyekezzünk vállainkat is lent tartani! /Lásd a képen!/

Addig nyújtózzunk, amíg jólesik, közben folyamatosan lélegezzünk, ne tartsuk bent a levegőt!

Kilégzésre engedjük el a nyújtást, belégzésre pedig lazán engedjük vissza nyakunkat a talajról.

3. A gerinc tengelyirányú és a hamstring nyújtása: Kilégzésre nyújtsuk ki mindkét lábunkat a magasba, belégzésre pedig ismét emeljük karjainkat a fülek mellé. Egyidejűleg nyújtózzunk kézujjainkkal és sarkainkkal. /Lásd a képen!/

Addig nyújtózzunk, amíg jólesik, közben folyamatosan lélegezzünk, ne tartsuk bent a levegőt!

Kilégzésre engedjük el a nyújtást, és hajlítsuk térdeinket.

4. A csípő nyújtása (nyitása):Befejezésül ragadjuk meg talpainkat és ahogy a kisbabák is tesznek, amikor boldogok, pihenjünk meg bébipózban. Térdeinket igyekezzünk távolítani egymástól, miközben közelítjük őket a talajhoz! Fejünk végig a talajon marad. /Lásd a képen!/

Ha jól esik, jobbra-balra dőlhetünk a pózban, s lélegezzünk folyamatosan!

A gyakorlatok elvégezhetők reggel és este, s napközben is bármikor, ha alkalmunk nyílik rá. Lehet őket külön-külön is végezni, vagy egymás után mindegyiket (esetleg kiegészítve további nyújtásokkal).

Még hogy minden, ami kellemes az életben, az káros vagy drága?! Nyújtózkodni egészséges és finom – kockázatok és mellékhatások nélkül!

Szóval kezeket a magasba, és belégzésre nyújtóóózik…!

Írj, ha kérdésed, kérésed van!

Minden jog fenntartva! © Rea Yoga
Honlap: blaho.hu