Gerinc Percek: Csípős kérdés

Az egyenes testtartás, s így az egészséges gerinc kardinális pontja a csípő. Pontosabban a csípő-, az ülő- és a szeméremcsontból álló medence helyzete.

A medence helyes dőlésszöge dominóelven határozza meg a gerinc görbületeinek mértékét.

Az egészséges gerinc egy dupla S alakú görbülettel rendelkezik (ennek köszönhető a „rugó” funkció). Optimális görbületek mellett eloszlik az izmokra, ízületekre és a csigolyák között lévő porckorongokra eső terhelés – nem alakulnak ki túlterhelt területek.

Ha azonban a medencét tartósan előre- vagy hátrabillentett helyzetben tartjuk, akkor az egyensúly felbomlik és előbb-utóbb feszülő, fájó izmok, laza, „kotyogós” ízületek, kiboltosuló, azaz sérvesedő porckorong(ok) jelzik a problémát.

Bizonyára láttunk már „kacsapopsi” és „sürgősen ki kell menni” típusú medenceállást is. A megoldás, azaz medencénk optimális helye e két véglet között keresendő.

Hogyan állíthatjuk be a medence helyes dőlésszögét?

Érdemes egyenes állásban előre-hátra billenteni medencénket, és így megkeresni saját végpontunkat mindkét irányban. Majd a végpontok között félúton megtartani a csípőt, s nem engedni sem előre, sem hátrabillenni.

Ehhez a hasizmok és a farizmok finom és összehangolt munkájára van szükség.

Ha álló helyzetben sikerült megtalálni az optimális dőlésszöget, kezdjünk el járkálni és így is tudatosítsuk medencénk helyzetét!

Az egyenes testtartás feltételei a sorozat további részeiben egészen a fejtetőig nyúlnak majd – vagy még tovább! ;)

Írj, ha kérdésed, kérésed van!

Minden jog fenntartva! © Rea Yoga
Honlap: blaho.hu