Miért fontos a gerinc rendszeres nyújtása?

Gerincünk erős, mégis hajlékony szerkezet, mely testünk tartóoszlopaként szolgál. A civilizációs hatások azonban törzsünk vázát sem kímélik, és egyre gyakoribb hát- és derékfájdalmak, súlyosabb esetben gerincsérv formájában jelentkeznek a természetestől elszakadt, helytelen életmódunk következményei.

Mert mit csinálunk egész nap az irodában, az iskolapadban, a buszon vagy az autóban?

És este a tévén vagy a közösségi oldalon lógva? Ülünk. Napi 8-10 órát. Az órák múlásával egyre fáradtabban s ebből adódóan egyre görnyedtebben. A vállak előreesnek, a mellkas bezárul, a hát görnyedt, a fej előrehajlik. Ismerős a kép?

Márpedig a fej 5-7 kg-ját megtartani egy a közép-támaszból erősen kimozdított helyen hosszú órákon keresztül, ember, akarom mondani, gerinc legyen a talpán, aki képes!

A gerinc leggyengébb láncszeme a csigolyák között elhelyezkedő porckorong. Az állandó túlterhelés alatt ez deformálódik a leghamarabb: a ránehezedő nyomás miatt folyamatosan veszít nedvességtartalmából és lelapul. Így az érintett porckorong(ok) alatt és felett lévő csigolyák - pontosabban azok csatlakozó ízületi felszínei - közelebb kerülnek egymáshoz. S míg a porckorongban gyakorlatilag nincsenek érzőidegek, a csigolyák csatlakozásánál fellelhető ízületi tok bizony érzőidegekkel telített!

Ráadásul a szervezet izomvédekezéssel igyekszik megóvni a sérült részt, ezért jelentkezik feszüléses fájdalom a hátizmokban.

A gerinc csak akkor tud egészséges maradni, ha megmarad természetes görbület-rendszere. A természetellenesen görnyedt testtartás a sérvesedési folyamat melegágya is egyben, mert a porckorongok a rendszeres nyomás hatására a deréktáji illetve a nyaki szakaszon idővel kitüremkedhetnek hátrafele, a gerincvelő irányába. Ekkor a hátulsó gerincszalaghoz vagy a gerincvelő burkához érve, illetve oldalirányú kiboltosulás esetén az oldalt kilépő ideggyököket irritálva rendszerint már komoly fájdalom és zsibbadás kíséretében jelentkezik a probléma.

Mit lehet tenni, hogy megelőzzük a gerincproblémákat vagy enyhítsük a már kialakult elváltozást?

Alapelvként elmondható, hogy minden olyan testtartás illetve mozdulat, amely megtartja a gerinc természetes görbület-rendszerét és tengely irányú (tehát függőleges) terheléssel jár, nem terheli túl a porckorongokat, s így a gerinc egészségének hosszú távú megőrzését biztosítja.

A gerincünket érő mindennapos negatív statikai hatások ellensúlyozásaként pedig végezzünk rendszeresen gerincnyújtó gyakorlatokat!

 

Az ilyen célú nyújtások mindig tengely irányban történnek, így nem megterhelők a gerinc számára. Épp ellenkezőleg: a csigolyatestek a nyújtás hatására távolodnak egymástól, ezáltal a porckorongban csökken a nyomás és elindul a víz áramlása a porckorong belsejébe.

A nyújtás gerincsérv (vagy kezdődő sérv) esetén is jótékony hatású, mert a csigolyatestek távolodása miatt a porckorong kitüremkedett része elkezd centralizálódni, azaz eredeti helyére, a csigolyatest irányába mozdulni.

A rendszeresen végzett gerincnyújtás tehát azoknak is hasznos - akár folyamat visszafordító hatású is - lehet, akik még nem is tudnak kezdődő gerincproblémájukról!

Gyere, jógázz (velem) – váljék gerinced egészségére!

Írj, ha kérdésed, kérésed van!

Minden jog fenntartva! © Rea Yoga
Honlap: blaho.hu