Jelszó: Türelem!

Kihívást jelent egy-egy ászana (jógapóz) kivitelezése?

- Nagyszerű, hisz’ azért vagy a jógaórán, hogy gyakorolj és fejlődj!

Beleadsz anyait-apait, és akár remegő izmokkal is kitartod a pózt?

- Ne tedd! Inkább kövesd a „lassan járj, tovább érsz” elvét.

A motiváció hasznos, segít az előrejutásban. A görcsös akarás, a „nekifeszülés” viszont egyértelműen hátráltat.

Newton és a jóga

Emlékszel az „erő, ellenerő” törvényére? Tanultuk fizikából… Nos, ez a törvény akkor is érvényesül, amikor a fizikai közeg, amivel dolgozol, a tested és az izmaid.

Minél nagyobb erővel esel neki izmaid formálásának, annál nagyobb ellenállásba ütközöl! A visszafogottabb, ám tartós erőhatás sokkal célravezetőbb.

Nem véletlen, hogy a jóga a hosszan kitartott, meditatív pózokat részesíti előnyben a többször ismételt, impulzív mozgásokkal szemben. A folyamatos, egyenletes erővel kitartott jógapózok nyújtják-erősítik legeredményesebben az izmokat, és így fejlődik leghatásosabban a lélek is.

A mérték az érték

Miként válaszd meg az erő mértékét? Ne legyen túl nagy, mert akkor nehezen tudod megvalósítani az ászana egyik célját, a meditatív belelazulást, mely a lelki előnyökért felelős. S ne legyen túl kicsi sem, mert akkor elmaradhat az áhított testi fejlődés. Gyakorlatias megfogalmazásban: érezd, hogy használod az izmaidat, de ne hagyd, hogy beremegjenek az erőlködéstől!

Légy türelmes a testeddel, tartsd tiszteletben jelenlegi határait! Ne erőltesd a változást, inkább bízz a motivációdban. Az önmagadba vetett hited és az elfogadás kitartássá transzformálja a kezdeti hév energiáját, s így már a siker garantált!

Ha most azt kérdezed „jó, de mégis mikorra?”, javaslom, olvasd újra – legalább a címet!

Ha nem tettél fel ilyen kérdést, akkor megválaszolom: hamarabb, mint gondolnád! ;)

Írj, ha kérdésed, kérésed van!

Minden jog fenntartva! © Rea Yoga
Honlap: blaho.hu