Árulkodó izmaink

Testünk egész felépítése a mozgást szolgálja. A mai emberek többsége azonban ülő életmódot folytat. A fizikai aktivitás, mozgás (nyújtás) hiánya miatt az izmok és ízületek merevvé válnak.

Ezt nemcsak érezni lehet, de kívülről is látszik. Testünk, izmaink állapota tehát árulkodik, mely nem pusztán abban nyilvánul meg, hogy már messziről meg tudunk különböztetni egy súlyemelőt egy könyvelőtől...

Miről árulkodnak izmaink?

Kevesen ismerik fel, hogy minden mentális csomónak van fizikai - izom - megfelelője, és viszont. A tartós mentális feszültségek, érzelmi blokkok előbb-utóbb megmutatkoznak a testen, merevség, rugalmatlanság, elmeszesedés és tartásproblémák formájában.

Ugye ismerősek a „púp a hátán”, a „sok gond nyomja a vállát” és hasonló kifejezések? Ezek képileg is jól szemléltetik az összefüggést az érzelmi blokkok és azok testi leképződései között.

Egy az elveihez mereven ragaszkodó vagy társas kapcsolataiban rugalmatlan ember teste sem őrzi meg hajlékonyságát. Ha valaki folyamatosan feszült, görcsös, izmai is tele lesznek görcsökkel, csomókkal. Egy lelki egyensúlyát vesztett ember bizony nehezen birkózna meg egyensúlygyakorlatokkal. Az az egyén viszont, aki rugalmasan közelít az élet dolgaihoz, mozgásában is sokkal ruganyosabb, mint társai.

Testfelépítésünk, mozgásunk tehát jóval többet elárul rólunk – gondolkodásmódunkról, érzelemvilágunkról –, mint gondolnánk. A jó hír az, hogy ez a test-elme összefüggés kölcsönös és oda-vissza hat! Mit jelent ez?

Ép testben ép lélek

Egy újabb közmondás, mely ősi bölcsességet tükröz. Valóban, egy rendszeresen átmozgatott, rugalmasan tartott testben a lélek is „mozog”, azaz nehezebben ragad le egy problémánál illetve hajlékonyabban, ezáltal hatékonyabban képes azt kezelni. A mozgás egyensúlyban tart, és ez nemcsak a testsúlyra és a mozgáskoordinációra értendő, hanem a lelki egyensúlyra is.

Akkor, ha addig lazítok, míg le nem csusszanok spárgába, már a főnök beszólásai sem fognak zavarni? 

Azért csak óvatosan azzal a spárgával! Az izmok sem néhány nap alatt válnak merevvé, időt kell hát hagyni nekik, hogy újból formába lendüljenek, kilazuljanak. Ám a válasz: igen. A türelem és kitartás meghozza az eredményt, és néhány hónap után azon kaphatjuk magunkat, hogy már nincs, ami zavarna a főnökkel kapcsolatban, hiszen egy ideje nem is ’beszólásként’ éljük meg tapasztalatból eredő megnyilvánulásait…

Írj, ha kérdésed, kérésed van!

Minden jog fenntartva! © Rea Yoga
Honlap: blaho.hu