Vesézzük ki! - Utthita Parsvakonasana

Kedvelem ezt a pozíciót, mert tipikusan a teljes testet igénybe vevő pózok közé tartozik és kiemelten jótékony hatású a gerincre nézve. Persze csak akkor, ha helyesen végezzük.

Mint az ászanák legtöbbjének, ennek a póznak is több változata létezik, így az a gyakorló is képes kivitelezni, aki ma kezdett el jógázni és annak is jelent(het) még kihívást, aki már évek óta gyúrja.

Így építsd fel a pózt!

Lépj széles terpeszállásba. Jobb lábfejed nézzen jobbra, bal lábfejed legyen rá merőleges. Húzd ki magad és ügyelj a medence dőlésszögére (azaz ne told ki a feneked)! Belégzésre emeld karjaidat oldalsó középtartásba, kilégzésre hajlítsd a jobb térdedet és törzsdöntéssel jobbra támaszd a könyököd a térdedre (haladóbb verzióit lásd a folytatásban). Bal karodat emeld a füled mellé nyújtva (tenyér lefelé nézzen). Érezd, hogy a teljes bal oldalad nyúlik! Tartsd meg a pozíciót néhány lélegzetvételig, majd belégzésre térj vissza kiinduló helyzetbe. Végezd el a másik oldalra is.

Ezekért a jótékony hatásokért végezd rendszeresen!

Erősíti a gerinc menti izomzatot, jótékonyan hat alháti fájdalmak és isiász esetén. Nyitja a csípőt és a mellkast. Nyújtja a törzset és a lábakat. Lelki szinten: fejleszti a kitartást.

Haladóbb verzióiban már ne támaszkodj a térden, hanem:

1. Mindkét karodat emeld a füled mellé nyújtva!

2. Támaszd az alul lévő tenyered egy téglára, sámlira, stb.!

3. Tedd le a tenyeredet a lábfejedre vagy a talajra (lásd a felső fotón)!

4. Ha már a 3-as pont is jól megy, megpróbálhatod az alul lévő kezeddel a lábad alatt átnyúlva megfogni a felül lévő kezedet a hátad mögött.

Így ne!

Sokszor látom, hogy „fent marad” a csípő. Így a láb erősítése és nyújtása, illetve a csípő nyitása nem érvényesül – gyakorlatilag a póz felét lespórolod.

És kérlek, a nyújtott kar legyen nyújtott kar! Ugye, hogy egy amúgy korrekt kivitelezést is elcsúfít egy fölöslegesen hajlítva maradt könyök?

A cél az lenne, hogy a láb, a medence, a törzs és a kar egy vonalba kerüljön!

Nem javaslom…

A nagykönyves változat a fejet felfelé fordítja, a tekintet pedig a fent lévő ujjakra szegeződik.

Mivel gerincünk folyamatosan ki van téve az ülő életmód káros hatásainak, a nyaki gerincszakasz védelme érdekében nem javaslom a fej erőltetett elcsavarását. Inkább nézz kényelmesen előre, esetleg enyhén lefelé.

A póznak létezik egy csavart változata is.

Szintén „gerinces” okokból ezt sem javaslom - ha nem fáj a hátad, akkor azért (maradjon is így), ha fáj, akkor meg azért.

Ha már gyakorolsz, csináld rendesen!

Ahogy szinte az összes jógapózt, ezt is háromféle hozzáállással lehet gyakorolni:

  • félgőzzel
  • a test határainak közelében, de tiszteletben tartva azokat
  • görcsös akarással

Igen, az arany közép a jó megoldás.

Szóval, ahogy órán is szoktam mondani, ne „nyaralj a pozícióban”, viszont légy türelmes magadhoz!

Ugye, tisztán látszik, hogy ki nyaralgat, és ki teszi oda magát? ;)

Egészségedre!

Írj, ha kérdésed, kérésed van!

Minden jog fenntartva! © Rea Yoga
Honlap: blaho.hu