Mi fán terem a jóga?

A jóga szanszkrit eredetű szó, és szó szerint (le)igázást, egyesítést jelent - dobja ki villámgyorsan bármelyik internetes kereső. De vajon közelebb kerültünk-e ezzel a fogalom valódi megértéséhez?

Napjainkra már a nyugati ember számára is világossá vált, hogy a jóga sokkal több puszta testgyakorlásnál. Tudjuk, hogy például a légző-gyakorlatok, a meditáció-relaxáció is a jógához tartozik. Azt is látjuk, hogy egy „igazi” jógi húsmentesen étkezik. Ezek az információk azonban sokszor csak még homályosabbá, elérhetetlenebbé teszik számunkra a jóga értelmezését. Akkor tehát mire vonatkozik, mi a jóga?

Másként fogalmazza meg a jóga lényegét az ősi bölcs, mint a modern jógi, mást emel ki az indiai mester, mint a világ túlsó felén született és nevelkedett spirituális gondolkodó.

Éppen ezért talán azt érdemes megfigyelnie a nyitott és kíváncsi keresőnek - mint amilyen Te is vagy, Kedves Olvasó -, hogy hol vannak illetve mik azok a közös pontok, amelyek majd’ minden megfogalmazásban szerepelnek.

Saját kutatásaim során az alábbi közös pontokat fedeztem fel a jógát értelmező szövegekben:

  • a jóga kapcsolatot épít magával a Teremtővel (Istennel, Önvalóval, Forrással, Tudattal, Felsőbb Energiával - ki miben hisz, a megnevezés formája lényegtelen)
  • a jóga ezt a kapcsolatot belülről, az emberből kiindulva keresi (befelé fordított figyelemmel)
  • a jógában központi szerepet kap az elme – egyfajta célként fogalmazódik meg az elme tevékenységének (leegyszerűsítve: a csapongó gondolatoknak) a teljes megnyugvása
  • a jóga integrációra, egyesítésre törekszik – mind a bel-és külvilág, mind pedig a test-lélek-szellem vonatkozásában –, s így kiemelt szerepet kap az egyensúly illetve harmónia
  • a jóga átfogó rendszer, mely a teljes életre kivetítve érvényes (felfogható életmódként is)
  • a jóga egy út (és nem mondja, hogy az egyetlen!), mely a célhoz vezet(het) (ld. első pont); s részei, azaz a rendszer elemei (mint például a testgyakorlás - ászanák) csupán eszközök, melyek segítenek az utadon való haladásban 

Hozzám most Deepak Chopra – indiai származású, Amerikában élő orvos és spirituális író – meghatározása áll a legközelebb: „A jóga a kiegyensúlyozott élet tudománya.”

Kívánom, hogy találd meg Te is a Hozzád szóló jóga-meghatározást, s ha ráleltél: jó utat! ;)

Írj, ha kérdésed, kérésed van!

Minden jog fenntartva! © Rea Yoga
Honlap: blaho.hu