Az idő ajándéka: a flow élmény

Az idő. Az a rejtélyes dimenzió, amelynek kezelése oly gyakran kihívást jelent számunkra, mégis mindennapjaink elengedhetetlen része. Elsuhan mellettünk, miközben mi igyekszünk lépést tartani vele…

Holott jó lenne nemcsak megértenünk, hanem tudatosan használnunk is azt a tényt, hogy az idő nem csupán múló pillanatok sora, hanem LEHETŐSÉG is. Lehetőség arra, hogy olyan tevékenységekre szánjuk, melyeket bár maximális koncentrációval, ám teljes önátadással végzünk. E cselekedetekbe belefeledkezve olyan állapotba kerülünk, mely egyrészt nagy elégedettséggel és örömérzettel, másrészt a leghatékonyabb fejlődési úttal ajándékoz meg minket. A tevékenység maga kihívást jelent(het), ám mindig megfelel az egyén képességeinek.

Igen, ez az a bizonyos FLOW ÉLMÉNY. Ami tökéletesen érvényes a jógára is.

Mindannyian tudjuk már, hogy a jóga nem csupán testmozgás, hanem egy életforma, egy belső utazás is. Ahhoz, hogy igazán átéljük a jóga áldásait, szükség van arra, hogy időt szánjunk rá. Hogy ne csak úgy „beessünk” egy fárasztó nap után az órára (bár nyilván ennek is van helye), hanem – már előzőleg is – a folyamatos jelenlét állapotában mélyedjünk bele a gyakorlásba, minden egyes mozdulatot tudatosan végezve. Óra után pedig engedjük hatni a beindult folyamatokat, ahelyett, hogy rohanó életünk egy következő eleme sodorná el a figyelmünket.

Flow-ban, azaz áramlásban lenni annyit tesz, hogy éppen a ráfordított idővel fizetünk azért, hogy megtapasztaljuk az idő nélküliséget. Ez egy végtelen szabadságot kínáló állapot, melyben az egyén egyszerűen JÓL ÉRZI MAGÁT A BŐRÉBEN.

Az idő. Versenyt is futhatunk vele, vagy felhasználhatjuk arra, hogy segítsen bennünket az életünkben való sokkal tudatosabb és boldogabb jelenlétben!

Írj, ha kérdésed, kérésed van!

Minden jog fenntartva! © Rea Yoga
Honlap: blaho.hu