Heaven Consulting - könyv

Nem csinálta meg az évezred üzletét. Inkább könyvet írt belőle.

Mészöly Ágnes: Heaven Consulting

Noran Kiadó, 2008

"Egy cég, ami teljes pénzügyi biztonságot garantál az ügyfeleknek az idők végezetéig és azon túl, mindörökkön örökké, ámen.

A harmadik évezred vállalkozása, ami a feje tetejére állítja a világot. És a túlvilágot is.

Egy regény konformizmusról és lázadásról, hitről és téveszmékről, és persze nőről és férfiakról, mert az érzelmi válság sem hiányozhat a sztoriból.

Egy történet arról, hogy van-e a koporsón zseb, és ha igen, érdemes-e bármit beletenni."

/noran.hu/

A történet

Egy „harmincnak-alig-látszik” anyuka egyszerre akar(na) megfelelni szülői ösztöne, kreatív énje és elfoglalt férje elvárásainak. Átlagos történet? Nem, mert sikerül neki és mégsem - két szálon, egyszerre.

A rafinált párhuzam főszereplője ingázva közelít az olvasóhoz, és távolodik el tőle, ahogy a luxuskörnyezet is hol vonzó, hol idegen, az évezred vállalkozása pedig merő szélhámosság és zseniális ötlet – nézőponttól függően. A kiindulópont és a lényeg is ott van: a döntésben.

A főszereplőében, aki meg- és újraválasztja útját, az olvasóéban, aki meg- vagy elítéli választását, és az íróéban, aki felhasználva őket az Élet orrára egy kövér fricskát biggyeszt.

A szereplők és a szerkezet

A főszereplő „én” mellett „ő” a férfi főszereplő, a szükséges kísértő. Már a történet kezdetén feltűnik. (Tulajdonképpen előbb is, de ennek felismerése a tanulság kötelező része.) Ahhoz, hogy hárman legyenek, a nő mellé még egy férfi kell, „te”.

Párbeszédek sodorják a történetet, mely nem veszít lendületéből annak ellenére sem, hogy nem tagolják hagyományos kérdezz-felelek betétek az egybefüggő szöveget. Határozott és bravúrosan kivitelezett alkotói koncepció eredménye, hogy a kétszer három ember egymásnak feszülése alatt sincs egyetlen pillanat, ahol gondot okozna a szereplők elkülönítése.

Örök kérdések

Pénz, siker, lehetőségek. Választás, felelősség, érzelmek. Fenntartják a feszültséget az utolsó betűig. És azon túl is. Az „egy-szuszra” történet értékes hagyatéka a vibráló kérdés-halmaz: Felsőbb döntés? Szabad akarat?

Meddig etikus egy üzlet? Lehet etikus egyáltalán?

Ártatlan játék vagy a hatalom édes érintése?

Felelős-e az ember hite? És az, aki arra épít?

Lehet-e packázni a Felsőbb Lényekkel? És üzletet kötni velük?!

Elkerülhetetlen-e a bukás? Vagy az csak a tanulás kevésbé impozáns maszkja?

Hol a határ? Van határ?

…és válasz a kérdésekre?!

Írj, ha kérdésed, kérésed van!

Minden jog fenntartva! © Rea Yoga
Honlap: blaho.hu