Gyakorlatsorok nem csak ászanákból - by Rea :)

Többen kérdeztétek, hol lehet elérni azokat a gyakorlatsorokat, amiket órán csinálunk, mert tetszenek és szeretitek.

Boldogan hallom, mivel ezeket a sorozatokat én állítom össze saját gyakorlásaim során. S akkor már azt is elárulom, hogy csak másodlagos szempont nálam a „népszerűség”, elsődlegesen arra ügyelek, hogy a gerinceteknek jó legyen.

Mit jelent ez?
Bizonyára észrevettétek, hogy mindig csak bemelegítés után vágunk bele, és fokozatosan építjük fel az aktuális sorozatot. A felépítés alatt elsősorban a mozdulatok és pózok precíz kivitelezését és a légzéssel való tökéletes összehangolását értem. Ezt nagyon fontosnak tartom ahhoz, hogy a mozgással töltött idő valóban és szó szerint az egészségetekre váljék.

A gerinc teljes mozgástartományát kihasználjuk, tehát nyújtjuk, minden irányban hajlítjuk, és aktív csavarásokkal gondoskodunk rugalmasságáról. Ugyanakkor kerüljük azokat a dupla csavarásokat -és az erre épülő ászanákat-, amelyek a nyugati életmódot folytató ember gerincét ott és oly módon terhelné, ahol már amúgy is túl van terhelve az ülő életmód következtében. (Sajnos ma a nyugati világban senki sem mondhatja el magáról, hogy nem folytat ülő életmódot. Hiszen 6 éves korától minimum 10 éven át mindenki iskolapadban ül...)

Az emberi test (és lélek) egy összefüggő rendszer. Így a napjainkban oly gyakori hátfájdalmak, derék- és nyakproblémák nem feltétlenül (csak) helyileg kezelendők, és főleg nem intézhetők el egy „meg kell erősíteni a hátizmokat” tanáccsal. Kiemelten fontosnak tartom a gerinchez közvetlenül kapcsolódó csípőízület nyitását, az érintett izmok nyújtását, és a mozgásszervrendszer valamennyi ízületének „olajozását”.

Hála a jóga csodálatosan felépített rendszerének, jógapózok tucatjai segítenek fenti célok elérésében, csak ki kell választani az egymáshoz legjobban illeszkedő gyöngyszemeket és egyetlen légzés-láncra felfűzni őket. A jazztáncból és gerinctornából vett elemek kiszínezik és ciklikus körbe kapcsolják a sort.

A sorozatok tehát szigorúan a fenti elvek mentén, ám az itt és most szabadságában jönnek létre és megtapasztalhatók az óráimon, ahova Téged is szeretettel várlak! ;)

Írj, ha kérdésed, kérésed van!

Minden jog fenntartva! © Rea Yoga
Honlap: blaho.hu