Gerinc Percek: Tedd fel a pontot az 'i'-re!

Az egyenes testtartás „koronája” a megfelelő pozícióban tartott fej.

A nyak és a fej legyen egyenes folytatása a gerincnek, mert csak így jöhet létre az a tengely, melynek mentén a legkisebb izommunkával fenntartható a pozíció. Hiszen nem csupán egy jógapóz - például Tadasana - idejére kell(ene) megtartanod az egyenes tartást, hanem egész napon át, minden álló testhelyzetben, sőt, járás során is!

Miért fontos, hogy hol tartod a fejed?

A fej önmagában 5-7 kg. Ha nem tartod középen (jellemzően előretoljuk ill. döntjük), akkor ez a súly már kellően nagy ahhoz, hogy „elhúzza” tengelyed, ami az izomegyensúly felborulásához vezet. S mivel minden rendszer a kisebb ellenállás felé törekszik, tested sem tesz másként: hanyag tartással kompenzál.

A tartósan hanyag testtartás hatására viszont éppen azok az izmok tunyulnak el, melyek az egyenes tartáshoz szükségesek, tehát egy idő után már akkor sem tudnád kihúzni magad, ha szeretnéd. S ezzel az ördögi kör bezárult.

Azért a helyzet nem ilyen sötét, hiszen rendszeres, célzott mozgással újra munkára bírhatók a megfelelő izmok és a tartás látványosan kiegyenesedik. Erre (is) jó a jóga! :)

Visszakanyarodva az egyenesen tartott fejhez: akkor van jó helyen a fejed, ha füled és (az előző bejegyzésben jelzett félkörívvel helyére tett) vállad közepe ugyanazon képzeletbeli vonalon helyezkedik el. Az arc előre néz, az áll pedig párhuzamos a talajjal. Fejed búbjával folyamatosan nyújtózkodj finoman a magasba.

Ha mindez (és a korábbi bejegyzésekben taglaltak) betartása túlságosan „macerásnak”, fárasztónak tűnik is eleinte, van egy jó hírem: minél többször kapod magad rajta, hogy nem megfelelő a tartásod és korrigálsz, az idegrendszered annál több impulzust kap arról, hogy mely helyzetet (izomegyensúlyt) kellene fenntartania. Így egy idő után már oda sem kell figyelned rá, tested automatikusan a helyes tartást veszi majd fel! 

Kitartást és jó gyakorlást kívánok!

Írj, ha kérdésed, kérésed van!

Minden jog fenntartva! © Rea Yoga
Honlap: blaho.hu